Jeugdigen groeien zoveel mogelijk op in een gezinssituatie en krijgen tijdig de juiste hulp
Jeugdigen groeien gezond, veilig en kansrijk op en ontwikkelen hun talenten
Regionale samenwerking We werken in de regio samen op basis van het regionaal beleidsplan Jeugdhulp 2020-2023 en het regionaal uitvoeringsplan 2020-2023. We kopen via de regio Noordoost-Brabant de jeugdhulp regionaal in. We werken ook regionaal gezamenlijk aan de transformatie van de jeugdhulp. In het regionaal beleidsplan zijn doelstellingen op hoofdlijnen geformuleerd (evenwichtiger zorglandschap, minder kinderen met gespecialiseerde jeugdhulp, betere samenwerking) maar daarin staan geen gekwantificeerde indicatoren en doelen. Wel worden in de regionale rapportages een vast aantal vaste indicatoren gebruikt om te zien of we de juiste effecten zien. We hebben deze toegevoegd aan onze lokale indicatoren.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2022
Realisatie 2022
Ambitie 2022
Percentage jeugdigen van 0 tot en met 17 jaar dat gebruik maakt van gespecialiseerde jeugdhulp
10%
<= 10%
12,3%
<= 10%
Bron: CBS
Percentage ouders/verzorgers dat vindt dat de specialistische jeugdhulp aansluit bij de hulpvraag van hen of hun kind
77%
75%
80% (cijfers 2021)
75%
Bron: Cliëntervaringsonderzoek Jeugdhulp
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
We bouwen de contacten met de extern verwijzers op jeugdhulp uit, zoals de huisartsen en jeugdartsen om aandacht te houden voor vereenvoudiging, terugdringen administratieve lasten en om gezamenlijk verwijsgedrag bij te sturen.
Gedeeltelijk
Het afgelopen jaar zijn meerdere gesprekken gevoerd met verwijzers. Met als uitgangspunt de samenwerking op meerdere fronten te verbeteren. Inmiddels is een start gemaakt met het opstellen van een samenwerkingsagenda samen met huisartsen. Zodat we meerjarige afspraken maken met verwijzers die zich richten op inhoudelijke verbeteringen, maar ook op het creëren van warme contacten en het onderhouden van een hecht netwerk.
We monitoren de gevolgen van de nieuwe wijze van inkopen en stellen hier op continue bij. Hetzelfde geldt voor de gevolgen van de wettelijke wijziging woonplaatsbeginsel. We benoemen, mede op basis van de kaders uit de landelijke Hervormingsagenda, uitgangspunten voor de regionale samenwerking vanaf 2024, ter voorbereiding op de nieuwe inkoop vanaf 2024.
Ja
De nieuwe wijze van inkoop en het woonplaatsbeginsel hebben niet tot grote verschuivingen geleid in onze uitgaven. De centrumregeling is een belangrijk instrument voor regionale samenwerking en inkoop. Dit jaar is de huidige centrumregeling geëvalueerd en aangeboden aan de raad ter voorbereiding op de aanbieding van de nieuwe centrumregeling. Ook is er ter voorbereiding op de aanbieding van de nieuwe regeling een regionale raadsbijeenkomst georganiseerd om de raden te informeren over de nieuwe wettelijke mogelijkheid om op de nieuwe regeling een zienswijze in te dienen.
Verbetering samenhang en afbakening onderwijs, basisondersteuning en jeugdhulp.
Gedeeltelijk
Met het doorbraakthema Onderwijs – Jeugdhulp heeft het afgelopen jaar extra inzet van schoolmaatschappelijk werk, jeugdverpleging en expertteams Jeugdhulp plaatsgevonden. Dit op zowel op het PO als het VO. Met name op het PO blijkt de extra inzet van toegevoegde waarde. Daarom breiden we deze inzet voor de komende jaren uit naar veertien Bossche PO scholen.
We geven inzicht in cliënttevredenheid via het tweejaarlijkse cliëntervaringsonderzoek jeugdhulp. Deze bevat tevens de uitkomsten van het kwalitatieve onderzoek. We benutten deze uitkomsten om de jeugdhulp(keten) te verbeteren.
Ja
Het cliënt- ervaringsonderzoek jeugdhulp vond eind 2021 plaats. Het rapport verscheen in 2022. De uitkomsten van kwantitatief en kwalitatief onderzoek benutten we voor verbetering van de jeugdhulp(keten).
Verder werken we vanuit regionale samenwerking aan het verbeteren en vereenvoudigen van de Jeugdbeschermingsketen: versnellen en vereenvoudigen van de keten van signaal tot maatregel. Dit is ook één van de onderdelen van de landelijke Hervormingsagenda Jeugdhulp En aan het ontwikkelen van alternatieve ondersteuning zoals trainingshuizen, begeleiding en zelfstandig wonen, om de duur van verblijf te verkorten.
Gedeeltelijk
Gerealiseerd: Er is vanuit het regionaal programma Geweld Hoort Nergens Thuis en de verbeteragenda Jeugdbescherming op verschillende manieren gewerkt aan een betere samenwerking en doorstroom binnen de jeugdbeschermingsketen. Er is vanuit de Regionale Transformatie-opgaven gewerkt aan het ontwikkelen van alternatief aanbod, betere intersectorale samenwerking en betere matching van verblijf.
Nog niet gerealiseerd: De nieuwe regionale werkgroep Huiselijk Geweld KinderMishandeling pakt bovenstaande verbeteringen in 2023 verder op. Dit moet samen met sociale partners gaan zorgen voor concrete verbeteringen op o.a. alternatieve ondersteuning zoals trainingshuizen, begeleiding en zelfstandig wonen, om de duur van verblijf te verkorten.
We zetten lokaal onverminderd in op kostenbesparende maatregelen. En blijven nauw aangehaakt bij de invulling van de landelijke Hervormingsagenda Jeugdhulp die ook gaat over het eventueel innen van een eigen bijdrage. En daarnaast volgen we nauw de landelijke ontwikkelingen over de structurele budgetophoging vanaf 2023 van jeugdhulp. Ook hebben we hierbij aandacht voor het verkorten van de duur van verblijf.
Gedeeltelijk
De landelijke hervormingsagenda jeugdhulp en de eventuele eigen bijdrage zijn in 2022 niet definitief geworden. Er is onderzoek gedaan naar mogelijkheden om instroom in verblijf te beperken en uitstroom te bevorderen. De aanbevelingen worden meegenomen in de uitvoering van de regionale transformatieagenda, maar ook in het lokale programma jeugd dat in ontwikkeling is. Regionaal wordt via het project regionale transformatie opgaven volop gewerkt aan de transformatie op verblijf.
Deze pagina is gebouwd op 08/24/2023 13:34:41 met de export van 08/24/2023 13:13:17