Paragrafen

Verbonden partijen

Beleggingen en overige baten en lasten

Geplaatst aandelenkapitaal,

Financieel belang

Rekening courant, leningen,

Eigen vermogen

Vreemd vermogen

Resultaat

garanties, subsidies e.d.

01-01-2022

31-12-2022

01-01-2022

31-12-2022

2022

€ 1,1 miljoen (3,73% aandelenkapitaal), € 18,7 miljoen (1 opgenomen lening), dividend

4.241 miljoen

5.441 miljoen

5.154 miljoen

4.907 miljoen

1.300 miljoen

Risicomanagement:

Risicomanagement helpt het bedrijf om risico’s voor het behalen van de doelen op tijd te onderkennen en beheersen. De aanpak van Enexis is geïntegreerd in de planning- en controlcyclus en in de reguliere processen. Daarbij wordt het risicobewustzijn binnen de organisatie gestimuleerd en medewerkers aangemoedigd om goed met risico’s om te gaan. Met risico-assessments worden risico’s op alle niveaus in de organisatie geïdentificeerd en geanalyseerd. Op basis daarvan worden maatregelen genomen. Het management is verantwoordelijk voor risicobeheersing. Daarbij krijgt het steun van business controllers en andere staffuncties. De groeps-risicomanagers van de afdeling Internal Audit & Risk coördineren het risicomanagementproces.

Enexis hanteert voor risicomanagement het COSO ERM-model en het Three Lines Model, wereldwijde standaards op het gebied van risicomanagement. In 2022 bleek uit een onderzoek door een extern bureau dat de risicomanagementaanpak in de basis op orde is en dat de verschillende processen goed en effectief zijn ingericht.

In haar jaarverslag 2022 onderkent Enexis de volgende strategische risico's:

Klantvraag kan onvoldoende tijdig worden gerealiseerd door schaarste van personeel, materiaal en/of netwerkcapaciteit
Ongeautoriseerd gebruik van data en/of systemen door ontoereikende beveiligingsmaatregelen
Ongevallen van medewerkers en/of omstanders als gevolg van onveilige situaties en/of falende assets
Omvangrijke onderbrekingen energievoorziening
Financiële positie wordt slechter door prijseffecten en effecten van energietransitie en reguleringsmethodiek
Gevolgen betalingsproblemen bij klanten en energieleveranciers door hoge energieprijzen
Wendbaarheid Enexis onvoldoende om complexe en regoureuze changes door te voeren
Actieve rol van Enexis in de energietransitie wordt belemmerd door nieuwe wet- en regelgeving

Enexis opereert in een gereguleerde markt en is financieel gezond. De vermogenskostenvergoeding van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is gebaseerd op een A credit rating profiel. Enexis streeft ernaar financieel solide te blijven en wil tenminste een A-creditrating behouden. Bij Standard & Poor’s is op dit moment sprake van een A+ positieve outlook voor Enexis. Bij Moody’s is sprake van een credit rating Aa3 met stabiele outlook.

Eind 2022 hebben de 3 regionale netbeheerders (Enexis, Alliander en Stedin) en hun aandeelhouders een onderhandelaarsakkoord bereikt met het Rijk over de voorwaarden en het proces voor een toekomstige participatie door het Rijk als de kapitaalbehoefte de mogelijkheden van het bedrijf en de huidige aandeelhouders overstijgt. Dit akkoord over dit zogenaamde Afsprakenkader wordt voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 13 april 2023, evenals voorstellen omtrent de dividenduitkering Fudura en het dividendbeleid vanaf 2023. Over het Afsprakenkader en de verkoop Fudura is de raad via een collegebrief d.d. 7 maart 2023 geïnformeerd.

Deze pagina is gebouwd op 08/24/2023 13:34:41 met de export van 08/24/2023 13:13:17