We voorkomen dat mensen instromen in een uitkering in het kader van de Participatiewet;
We bevorderen dat mensen uitstromen uit de uitkering;
We ontwikkelen mensen waardoor zij betere kansen hebben op de arbeidsmarkt en om mee te doen in de samenleving.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2022
Realisatie 2022
Ambitie 2022
Aantal mensen dat werkt met ondersteuning vanuit de Participatiewet
197
727
755
727
Bron: Managementinformatie WXL
Percentage mensen dat parttime werkt met aanvullend een uitkering op basis van de BUIG
12%
14%
14%
14%
Bron: Managementinformatie WXL
Percentage van mensen met een uitkering die niet kunnen werken dat zoveel mogelijk meedoet in de samenleving (ambitie aangepast n.a.v. andere registratievorm)
18%
20%
21%
24%
Bron: Managementinformatie WXL
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
Samen met het UWV begeleiden we mensen die na afloop van de WW in de Participatiewet dreigen te komen. In deze periode begeleiden wij ze bij het zoeken naar een baan en maken wij ze bewust van wat het aanvragen van een Participatiewet-uitkering betekent. (indicator: 50% dient na deze begeleiding geen aanvraag in voor een uitkering in het kader van de Participatiewet).
Ja
Door de krapte op de arbeidsmarkt en de begeleiding die wij samen met het UWV bieden, vinden de meeste mensen een baan voordat de WW periode is afgelopen. Hierdoor is het aanvragen van een Participatiewet-uitkering niet nodig. 94% heeft na deze begeleiding geen aanvraag ingediend voor een uitkering in het kader van de Participatiewet.
Bij mensen die zich melden voor een uitkering onderzoeken wij zorgvuldig of zij recht hebben op een uitkering, ook bieden wij gelijk na aanmelding direct ondersteuning naar werk zodat een uitkering mogelijk niet nodig is (indicator: 40% stroomt in de uitkering t.o.v. het aantal aanmeldingen).
Ja
Door de krapte op de arbeidsmarkt en de intensieve begeleiding tijdens het aanvraagproces lukt het ons om veel mensen al in een vroeg stadium naar werk te begeleiden. Daarnaast beoordelen we zorgvuldig of er recht op een uitkering bestaat. Tijdens dit proces blijken sommige mensen geen recht op een uitkering te hebben. 35% van de mensen is in de uitkering gestroomd ten opzichte van het aantal aanmeldingen.
Door gerichte inzet, in onder andere re-integratie en handhaving stromen mensen uit de uitkering (2022: 21%).
Ja
De krapte op de arbeidsmarkt vergroot de kansen voor onze doelgroep. Afgelopen jaar hebben we door intensieve begeleiding meer mensen naar werk weten te begeleiden. Door onze actieve inzet op mensen die langer dan 2 jaar een bijstandsuitkering hebben, is de uitstroom naar werk uit deze groep toegenomen. In 2022 is 25% van de mensen uit de uitkering gestroomd.
Mensen die werken op een beschutte werkplek, met loonkostensubsidie vanuit de Participatiewet (148 personen).
Ja
De mensen met een indicatie beschut hebben een erg grote afstand tot de arbeidsmarkt waardoor het steeds lastiger wordt een passende werkplek te organiseren. Wij hebben veel geïnvesteerd in het realiseren van beschutte werkplekken en daarmee hebben we 160 personen op een beschutte werkplek aan het werk geholpen.
Mensen die werken met loonkostensubsidie vanuit de Participatiewet (571 personen).
Ja
595 mensen werken met loonkostensubsidie vanuit de Participatiewet. Met de inzet van loonkostensubsidie worden de kansen op uitstroom naar werk aanzienlijk verhoogd. We zetten daarom actief in om mensen met loonkostensubsidie te begeleiden naar werk. Wij zijn een van de koplopers in het realiseren van loonkostensubsidies in Nederland.
Door de krappe arbeidsmarkt stromen meer mensen uit naar regulier werk zonder loonkostensubsidie. Ook zien we dat het aantal mensen in ons uitkeringsbestand voor wie het werken met loonkostensubsidie passend is, steeds kleiner wordt. Hierdoor wordt het moeilijker de uitstroom op te vangen en de geprognosticeerde aantallen te behalen. We zien daarmee de stijging van dit instrument afvlakken.
Mede dankzij onze actieve inzet bij het begeleiden van mensen naar werk en onze kritische blik bij wie een uitkering nodig heeft verstrekken wij alleen een uitkering aan mensen die het nodig hebben (3.656 uitkeringen).
Ja
Door de krapte op de arbeidsmarkt zien we dat minder mensen een uitkering nodig hebben. Onze intensieve begeleiding en ondersteuning, ook aan mensen die al langer in de bijstand zitten, zorgen ervoor dat meer mensen uit de uitkering stromen. Hierdoor is het bestand sterk gedaald. Gemiddeld hebben we in 2022 3.151 uitkeringen verstrekt.
We stimuleren uitkeringsgerechtigden in parttime ondernemerschap, naast de reguliere re-integratie naar werk (50 uitkeringsgerechtigden worden ondersteunt in het kader van parttime ondernemerschap).
Nee
We zien dat het aantal uitkeringsgerechtigden al een aantal jaar afneemt waardoor er minder geschikte kandidaten zijn voor het parttime ondernemerschap. Daarbij komt dat mensen met arbeidspotentie voor wie parttime ondernemerschap voorheen een stap naar werk was, nu vaak in een reguliere baan aan de slag gaan. Hiernaast zien we een zwaardere problematiek bij de uitkeringsgerechtigden waardoor het parttime ondernemerschap vaak niet passend is. We hebben in 2022 14 uitkeringsgerechtigden ondersteund in het kader van parttime ondernemerschap.
Voor mensen die nog niet kunnen werken organiseren wij werkervaringsplaatsen. Op deze werkervaringsplaatsen wordt gewerkt aan de persoonlijke leerdoelen van de uitkeringsgerechtigde. Een werkervaringsplaats wordt ingezet om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen (200 mensen hebben deelgenomen aan een werkervaringsplaats).
Gedeeltelijk
Door de Coronamaatregelen aan het begin van het jaar hebben we minder werkervaringsplaatsen ingezet dan verwacht. Door de krappe arbeidsmarkt stromen mensen eerder uit naar werk waardoor er minder behoefte is aan werkervaringsplaatsen. Aan de andere kant zien we dat bij mensen die al langer in de uitkering zitten, de afstand tot de arbeidsmarkt vaak te groot is om direct op een werkervaringsplaats te starten. Het Participatiehuis is dan bijvoorbeeld een passendere voorziening. In 2022 zijn 161 mensen gestart op een werkervaringsplaats.
Mensen zonder een uitkering Participatiewet, en met een arbeidsbeperking ondersteunen we bij het re-integreren naar werk (wij ondersteunen 190 personen).
Ja
Mensen met een arbeidsbeperking zonder een uitkering weten ons steeds beter te vinden wanneer zij ondersteuning naar werk willen of nodig hebben. Wij ondersteunen iedereen met een arbeidsbeperking die zich bij ons meldt met een traject naar werk. Vooral voor jongeren zetten wij hier actief op in. We hebben in 2022 236 mensen ondersteund.
Binnen het Participatiehuis activeren wij mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar participatie (binnen het Participatiehuis begeleiden wij 240 personen).
Gedeeltelijk
Door Corona-maatregelen aan het begin van het jaar hebben we in die periode minder mensen dienstverlening kunnen bieden. Dit hebben we in de rest van het jaar slechts gedeeltelijk kunnen inlopen. Hierdoor is het aantal deelnemers minder dan verwacht. Wij hebben 206 personen binnen het Participatiehuis begeleid.
We werken integraal samen met rmc, leerplicht en eerste hulp bij geldzaken en andere sociale partners uit de stad. Door op deze manier samen te werken kunnen we mensen snel de juiste ondersteuning bieden.
Ja
We blijven investeren in het integraal samenwerken op locatie zodat we onze klanten beter kunnen ondersteunen. Sinds juni 2022 werken ook de Maatschappelijke opvang en Woonservice op locatie bij Weener XL.
Met Lab XL werken wij aan innovatie, zodat we mensen sneller en beter kunnen ondersteunen.
Ja
We hebben in 2022 extra aandacht gegeven aan het borgen van de bestaande innovaties in onze organisatie (zoals de VR bril en de sollicitatiesimulatie), zodat de medewerkers er makkelijker en beter mee kunnen werken. Daarnaast zijn we met enkele nieuwe challenges aan de slag gegaan. Voorbeeld is de Digital Twin voor de nieuwe locatie van Weener XL. We geven medewerkers in een virtuele omgeving een kijkje op de werkvloer zodat het al wat vertrouwder voelt wanneer medewerkers gaan verhuizen.
Binnen internationale projecten werken wij samen met diverse Europese partners. Binnen deze samenwerkingen leren we van elkaar en halen best practices op over hoe we onder andere jongeren de beste ondersteuning naar werk of participatie kunnen bieden.
Ja
Samen met Europese partners hebben we in 2022 drie nieuwe projecten opgestart, gericht op het uitwisselen van ervaringen over en ontwikkelen van vernieuwende toepassingen om kwetsbare mensen te begeleiden naar passend werk. Twee projecten hebben we succesvol afgerond.
Vanuit onze rol als centrumgemeente coördineren we de programmalijn Regionaal Werkbedrijf/ Werkgeversservicepunt onder het regionaal arbeidsmarktprogramma van Noordoost Brabant Werkt. We werken samen met andere overheden, werkgevers, vakbonden en onderwijs om zoveel mogelijk mensen duurzaam op de arbeidsmarkt te plaatsen.
Ja
In 2022 hebben we vooral geanticipeerd op de arbeidsmarktkrapte en geïnvesteerd in het oprichten van 1 werkcentrum met het doel een ingang voor alle vragen over werk voor werkgevers, werkzoekenden en werknemers te creëren.
Deze pagina is gebouwd op 08/24/2023 13:34:41 met de export van 08/24/2023 13:13:17