Paragrafen

Bedrijfsvoering

De behoefte om optimaal gebruik te kunnen maken van data en ICT is onverminderd hoog. Het blijft hierbij belangrijk om enerzijds de ruimte te bieden voor nieuwe ontwikkelingen en anderzijds zorg te dragen voor de bedrijfscontinuïteit en de borging van (wettelijke) kaders met betrekking tot privacy en informatiebeveiliging.
Op het terrein van ontwikkeling en innovatie hebben we bijgedragen aan diverse actuele thema’s en opgaven. Dit betreft werkzaamheden als gevolg van wetgeving zoals de Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer, Wet Open Overheid en Wet Elektronische Publicaties. Maar ook de vervanging van enkele grote applicaties zoals op het terrein van burgerzaken en inkomen. Daarnaast ontwikkelden we een toekomstbestendige data-architectuur als basis voor een dataplatform om databronnen, zowel binnen het gemeentelijke netwerk als erbuiten, op een effectieve en efficiënte manier te ontsluiten.
Gezien het belang dat wij hechten aan informatiebeveiliging en privacy is een uitbreiding van de capaciteit en inzet op dit thema gerealiseerd. Daarnaast is gewerkt aan een eerste opzet van een algoritme- en sensorregister.
We blijven ook op inzetten op (intergemeentelijke) samenwerking. Onze bijdrage is divers en varieert van het volgen van specifieke thema’s tot het in de voorhoede meewerken aan landelijke projecten en programma’s. Zo is binnen de beweging Samen Organiseren en het Meerjarenprogramma Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering 2020-2024 onder andere gewerkt aan gemeenschappelijke toepassingen op het terrein van Gemeentelijke Basisprocessen Inkomen (GBI) en het gebruik van basisgegevens (pilot Haal Centraal BRP API).

Wet Open Overheid
Op 1 mei 2022 is de Wet Open Overheid (WOO) in werking getreden. Deze is in de plaats gekomen van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Vanaf 1 mei 2022 is het mogelijk om een WOO-verzoek in te dienen via de website van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Naast het afhandelen van verzoeken gaat de gemeente ’s-Hertogenbosch ook actief informatie openbaar maken. Dit gebeurt via het wettelijk verplichte Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) om de actieve openbaarmaking te regelen. Naar verwachting wordt het Platform Open Overheidsinformatie, op z’n vroegst, Q3 2023 opengesteld voor het aansluiten van gemeenten. Eind 2022 is de landelijke ontwikkeling van PLOOI voorlopig on-hold gezet. De landelijke adviescommissie ICT heeft geadviseerd aan leverancier KOOP om met een simpelere variant van PLOOI te ontwerpen. Waarschijnlijk wordt hiermee gestart in Q2 2023. KOOP heeft geen verwachting afgegeven wanneer dit gereed zal zijn. Dit betekent dat gemeente ‘s-Hertogenbosch pas vanaf Q3 2023 kan gaan werken aan de technische aansluiting voor het actief openbaar maken van informatie.

Deze pagina is gebouwd op 08/24/2023 13:34:41 met de export van 08/24/2023 13:13:17