In dit veiligheidsveld staan de veiligheid en leefbaarheid in de ‘alledaagse woon- en leefomgeving’, in de wijk, de buurt en de straat centraal. Hoofdthema’s zijn sociale kwaliteit, fysieke kwaliteit, objectieve veiligheid en subjectieve veiligheid. Prioriteit hebben de deelthema’s ‘complexe cases/ problematiek met veiligheids- en zorgcomponenten’ en ‘veelvoorkomende vermogenscriminaliteit en High Impact Crimes (HIC)’.
We willen een veilig woon- en leefklimaat realiseren door:
In samenwerking met bewoners en de in de wijken, buurten en kernen aanwezige partners, ondernemers en andere organisaties en instellingen hinder, overlast en criminaliteit aan te pakken.
Veiligheid en zorg te verbinden zodat enerzijds openbare orde problemen in de wijken en dorpen voorkomen kunnen worden en anderzijds ontstane problemen effectief aangepakt kunnen worden.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2022
Realisatie 2022
Ambitie 2022
Percentage inwoners dat aangeeft dat er veel criminaliteit plaatsvindt in hun buurt
12%
9%
10%
9%
Bron: Veiligheidsmonitor 2021
Aantal diefstallen uit/vanaf motorvoertuigen per 1.000 inwoners
8,2
6,5
3,4
6,5
Bron: Politie 2022
Cijfer voor veiligheid van de buurt
6,9
7,3
6,9
7,3
Bron: Veiligheidsmonitor 2021
Aantal diefstallen van motorvoertuigen per 1.000 inwoners
1,8
1,3
0,6
1,3
Bron: Politie 2022
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
In samenwerking met bewoners en de in de wijken, buurten en kernen aanwezige partners, ondernemers en andere organisaties en instellingen hinder, overlast en criminaliteit aanpakken. Naast de reguliere inzet doen we dit door:
Uitvoering wijkscan’s om te komen tot integrale veiligheidsagenda’s per wijk. In 2022 wordt dit proces afgerond.
Partners politie, OM, woningcorporaties, Brabant Zorg, brandweer en gemeenten vinden elkaar in het Platform veiligheid dat verder doorontwikkeld wordt.
De Bossche Buurttent wordt ingezet rondom diverse thema’s (waaronder woninginbraken).
Het versterken van overheidsparticipatie, waarin zelfsturing en veerkracht wordt bevorderd.
Ja
Het traject met de wijkveiligheidsscans is in 2022 afgerond. Voor elke wijk is een wijkveiligheidsplan opgesteld. De wijkveiligheidsscans hebben ons laten zien dat inwoners veiligheid vooral associëren met leefbaarheid. Om prettig wonen en leven nu én in de toekomst mogelijk te maken is het belangrijk om aandacht te hebben voor deze leefbaarheidsthema’s, bijvoorbeeld binnen de leefbaarheidsteams en contacten via bestuurs-, wijk-, en dorpsraden, buurtpreventieteams en ontmoetingen in de Bossche Buurttent. Niet alleen vanuit het perspectief van veiligheid, maar in brede zin op domeinen zoals verkeer, openbare ruimte, afval en jongerenwerk.
De Bossche Buurttent is in 2022 weer volledig ingezet na een periode van afwezigheid tijdens corona.
In 2022 is het beleid rondom de buurtpreventieteams vernieuwd, zodat we als overheid inwoners hierbij goed kunnen ondersteunen.
Veiligheid en zorg trekken samen op om enerzijds openbare orde problemen in de wijken en dorpen te voorkomen en anderzijds om ontstane problemen effectief aan te pakken. Naast de reguliere inzet doen we dit door:
Intensieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling waarbij gemeentelijke wijk- en buurtteams nauw samenwerken met Veilig Thuis (het Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling).
We verbeteren de ervaren veiligheid van de Bossche LHBT+ gemeenschap. Met bijzondere aandacht voor transgenders en LHBT+ met een migranten achtergrond. Dit doen we onder andere door het inrichten van regenboogpunten bij de horeca.
Gedeeltelijk
In het afgelopen twee jaar zijn medewerkers van gemeentelijke lokale wijkteams, Veilig Thuis, zorgaanbieders van basisaanbod én gespecialiseerde hulp geschoold in de TOP-3, een ordenings-, denk- en beslismodel wat de samenwerking vanuit de verschillende disciplines faciliteert. Dit samenwerkingsinstrument is gebaseerd op de visie van gefaseerd samenwerken voor veiligheid. Het kenmerk van deze visie is dat het de samenwerking tussen organisaties én cliënten faseert:
Eerst zorgen voor directe veiligheid – het geweld moet stoppen.
Daarna volgt de fase van risicogestuurde zorg – behandeling van onderliggende problemen. De focus ligt daarbij nog steeds op of het veilig blijft.
Daarna de fase van herstelgerichte zorg. Met ook nog steeds de focus of het veilig blijft.
Inmiddels zijn er al succesverhalen als gevolg van inzet van deze methodiek. Dit jaar wordt de implementatie van deze methode van samenwerken op grote schaal voortgezet in onze regio.
Er lopen diverse projecten voor onder andere transpersonen en LHBT+ met een andere culturele achtergrond. Het inrichten van regenboogpunten in de horeca is afgelopen jaar niet haalbaar gebleken omdat de horeca nog aan het herstellen is van de coronacrisis en een personeelstekort heeft en daarmee momenteel andere prioriteiten heeft. Op dit moment wordt gewerkt aan het Regenboogprogramma 2023-2026. Hierin wordt opnieuw beoordeeld of het realiseren van regenboogpunten het antwoord is op de actuele veiligheidsvraagstukken.
Deze pagina is gebouwd op 08/24/2023 13:34:41 met de export van 08/24/2023 13:13:17