Binnen dit veiligheidsveld vallen een aantal veiligheidsvelden die meer fundamenteel onze rechtsorde en veiligheid kunnen bedreigen, zoals polarisatie en radicalisering, georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit, veilige publieke taak, informatieveiligheid en ambtelijke en bestuurlijke integriteit. Ondermijning is als specifieke prioriteit aangemerkt binnen dit veiligheidsveld met focus op druggerelateerde criminaliteit, witwassen/fraude, cybercrime, Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s), mensenhandel en handhavingsknelpunten georganiseerde criminaliteit.
We gaan:
Slagvaardig en zichtbaar optreden tegen ondermijnende criminaliteit
Vroegtijdig signaleren en signalen van radicalisering en polarisatie aanpakken
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
We verkleinen de speelruimte en invloed van criminele netwerken/ fenomenen door consequente inzet van bestuurlijke instrumenten en in samenwerking met onze partners. Zo werpen we gezamenlijk een dam op tegen de criminele industrie. Naast de reguliere inzet doen we dit door:
We zetten in op maximaliseren van de (integrale) uitvoeringskracht. We doen dit o.a. door het oprichten van een Bosch Interventie TEam (BITE). In het kader van de integrale acties rondom RIEC-casuïstiek en handhavingsknelpunten intensiveren we de samenwerking conform de ‘fastlane aanpak’. En we stellen beleid op voor de integrale aanpak van mensenhandel.
Innovatieve doorontwikkeling, regievoering en verstevigen op intelligence. In afgelopen tijd hebben we een basis gelegd met het Gemeentelijk Informatie Knooppunt. Dit traject ontwikkelen we verder door in combinatie met het veiligheidsdashboard en via implementatie van de meld-app voor gemeentelijke medewerkers ‘Meld een vermoeden’.
Informatiegestuurd en integraal te werken: gericht, vroegtijdig en effectief acteren op risico’s vereist om te beginnen een scherp beeld van die risico’s. Dit doen we al middels een Lokaal Informatieoverleg Ondermijning (LIOO), maar gaan dit komende beleidsperiode uitbreiden met het Bosch Interventieteam (BITE). Ook stellen we een Privacy Protocol op voor de bestuurlijke aanpak van ondermijning.
Ja
In 2022 is het Gemeentelijk Informatie Knooppunt (GIK) verder doorontwikkeld in samenhang met het veiligheidsdashboard. De meld een vermoeden app is beschikbaar voor alle gemeentelijke medewerkers.
Het Privacyprotocol bestuurlijke aanpak ondermijning is in 2022 vastgesteld en het Lokaal Informatie Overleg Ondermijning (LIOO) en Bosch Interventieteam (BITE) zijn actief geworden. Hiermee hebben we een sluitend proces voor het ontvangen, wegen en aanpakken van signalen van ondermijning. In 2023 worden de processen verder verfijnd. Ook is het Bijzondere Wettenteam in oprichting.
Vanuit het BITE zijn in 2022 al ongeveer 70 panden en 120 garageboxen bezocht in verband met signalen van arbeidsuitbuiting, strijdigheid bestemmingsplan, BRP fraude, uitkerings- en belastingfraude. In twee garageboxen is hennep en een grote hoeveelheid harddrugs aangetroffen. In totaal zijn 12 panden gesloten.
De aanpak van de RIEC casuïstiek en handhavingsknelpunten heeft geleid tot periodieke controles in o.a. garageboxen, bedrijventerreinen en bij de horeca.
Het gemeentelijk beleid mensenhandel is in 2022 voorbereid in samenwerking tussen het sociaal- en veiligheidsdomein. Het wordt begin 2023 vastgesteld.
We zijn bestuurlijk en als organisatie weerbaar en ondersteunen maatschappelijke weerbaarheid. Naast de reguliere inzet doen we dit door:
Borging van ambtelijke en bestuurlijke integriteit. In afgelopen tijd zijn voorwaarden geschapen voor integriteit; dit traject wordt voorgezet.
Deelnemen aan het proeftuin-onderzoek kwetsbare branches (AVANS en TF-RIEC).
Bijdrage aan gerichte communicatie om de ambtelijke-, bestuurlijke- en maatschappelijke weerbaarheid de ondersteunen/ vergroten (o.a. awareness en kennis vergroten, ondersteunen Platform Veilig Ondernemen, preventie bij jeugd).
Ja
Er zijn diverse gerichte communicatie instrumenten ingezet om aan een weerbare overheid en maatschappij te werken: voorlichting bij ondernemersbijeenkomsten, escaperoom en VR-game ‘Eenheid 75’ (voor alle inwoners), de Hosselaar voor scholen en diverse interne bewustwordingsbijeenkomsten in de gemeentelijke organisatie.
Het proeftuinen-onderzoek heeft de basis gelegd voor diverse handreikingen (winkelgebieden, bedrijventerreinen en buitengebied). Op dit moment zijn indicatoren voor horecabedrijven in ontwikkeling.
In mei 2022 is de Brabantse Norm Weerbare Overheid door de Commissaris van de Koning aangekondigd bij alle Brabantse burgemeesters en gemeentesecretarissen. Onze gemeente heeft zich hieraan geconformeerd en we zetten ons in om de gestelde doelen te bereiken.
We hebben een breed netwerk Met Elkaar Bosschenaar (waarin professionals en semi professionals zitten) om enerzijds de onderlinge verbindingen in stand te houden en anderzijds om kennis op te doen over de fenomenen waar we mee te maken hebben. Daarnaast maken we een verdiepingsslag om hierbij inwoners te betrekken. Dat doen we via de methodiek Bondgenoten en netwerk sleutelfiguren. Om de ontwikkeling door te zetten, richten we ons op:
Inventarisatie van de aanwezige kennis en expertise op het onderwerp en aanvulling hiervan. Dit zal leiden tot een stedelijk expertise team met professionals uit betrokken organisaties en een duidelijke routing voor signalen van excessen;
Opzetten van een netwerk sleutelfiguren (inwoners).
Gedeeltelijk
Het netwerk Met Elkaar Bosschenaar is voortgezet.
Stedelijke kennis en expertise is geïnventariseerd en geactualiseerd. In 2023 wordt gewerkt aan een stedelijk netwerk van aandachtsfunctionarissen maatschappelijke onrust.
Het opzetten van een netwerk van sleutelfiguren wordt opgepakt in 2023 in de vorm van het project Bondgenoten, te beginnen in Noord.
Deze pagina is gebouwd op 08/24/2023 13:34:41 met de export van 08/24/2023 13:13:17