‘s-Hertogenbosch is in 2050 een klimaatneutrale stad. Om dit te bereiken wordt ingezet op zeer forse energiebesparing en opwekken van duurzame energie, zoals vastgesteld in het Klimaatprogramma in 2008 en het Energietransitieprogramma 2016-2020. Daarin zijn uiteenlopende projecten voor de deelgebieden woningen, gemeentelijke gebouwen, bedrijven en duurzame energieopwekking opgenomen. De komende periode ligt er extra prioriteit op (grootschalige) duurzame energieopwekking en energiebesparing bij de bebouwde omgeving (o.a. wijkenergieplannen).
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2022
Realisatie 2022
Ambitie 2022
Aantal woningen met zonnepanelen
1.360
10.000 (was 4.000)
12.942
10.000 (was 4.000)
Bron: klimaatmonitor.databank.nl
Aantal grote duurzame energie-installaties
8
20
27
20 (was 11)
Bron: Informatie afdeling SO/E&E
Bedrijven nemen energiebesparingsmaatregelen (o.a. deelnemers energiecoalitie, handhaving bij bedrijven en projecten)
380
900 (was 640)
618
900 (was 640)
Bron: Informatie afdeling SO/E&E
Aantal laadpunten voor elektrische auto's
circa 300
2.000
436
2.000
Bron: Afdeling Leefomgeving
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
Ontwikkelen en uitvoeren aanpak energiebesparing bij kantoren en bedrijven.
Ja
Kantooreigenaren met energielabel C of lager zijn in 2022 evenals de jaren daarvoor schriftelijk gewezen op veranderende wetgeving per 1 januari 2023. Er is een Energieloket Zakelijk MKB ontwikkeld dat in de eerste helft van 2023 gelanceerd zal worden. Er is samen met VNO NCW een stappenplan gemaakt ‘zon-op-dak en energiebesparing’ en voor bedrijven is een infografic gemaakt: ‘Verduurzaming bedrijfspand’.
Een nieuw Energietransitieplan wordt geïmplementeerd. De voortgang wordt gerapporteerd in het Duurzaamheidsjaarverslag.
Gedeeltelijk
Het Energietransitieplan liep tot en met 2020. Er is geen nieuw Energietransitieplan opgesteld. Het Bestuursakkoord heeft een concrete opdracht benoemd voor de opgaven voor duurzame opwek en energiebesparing (o.a. 16 windmolens en 50 ha zonnevelden). Deze opdracht wordt uitgewerkt met de versnelde invoering (drie jaar eerder dan verplicht) van een nieuwe Transitievisie Warmte 2.0 en een CO2-afwegingskader (als sturingsinstrument om in 2045 CO2neutraal te worden).
Uitvoeren energiebesparingsprogramma gemeentelijke gebouwen en openbare verlichting.
Ja
Ruim 100 gemeentelijke panden zijn nu verduurzaamd. Inmiddels is 45% van de lantarenpalen voorzien van ledverlichting.
Energiebeleid borgen in de omgevingsvisie.
Ja
De Visie Energielandschap vormt basis voor ons energiebeleid in de Omgevingsvisie. Daarnaast was deze visie de basis voor de selectie van 50 ha zonnevelden.
Uitvoeren gemeentebrede aanpak inclusief communicatie voor energiebesparing in particuliere woningen.
Ja
De gemeentebrede aanpak voor particuliere woningeigenaren met informatie over het verduurzamen van woningen, inclusief subsidie, is ondergebracht bij het energieloket Brabant Woont Slim. Dat is ondersteund met communicatie via social media en van de campagne ‘Wanneer zet jij de stap?’.
Bedrijventerrein specifiek wordt de samenwerking gezocht met de ondernemersverenigingen. Voor de oude gebiedsdelen De Herven is samen met de ondernemers een verduurzamingsplan opgesteld. Voor bedrijventerrein Rietvelden – Vutter – Ertveld is samen met de RIVU een plan van aanpak opgesteld. Op de Brand heeft de parkmanager geïnventariseerd welke verduurzamingsmaatregelen het meest kansrijk zijn.
Handhaving van verplichte energiemaatregelen bij bedrijven.
Ja
Naar aanleiding van de bedrijfscontroles zijn het afgelopen jaar een handvol voornemens last onder dwangsom verzonden. In twee gevallen heeft dit geleid tot het invorderen van een dwangsom waarna de overtreding is verholpen. De ervaring leert dat energiebesparing ook bij bedrijven een belangrijk onderwerp is. Zij nemen hun verantwoordelijkheid waardoor bij een eventuele hercontrole de zaken vaak al zijn uitgevoerd/opgelost.
Stimuleren zon op (grote) daken.
Ja
We zitten al ruim over de helft van de regionale doelstelling zon-op-dak, die we in de periode 2017 - 2030 moeten realiseren. Daarnaast is er nog voor 28 MegaWatt aan Stimulering Duurzame Energie-subsidie verstrekt aan Bossche bedrijven, die nog niet is gerealiseerd. Voor daken van klein MKB is een stappenplan ontwikkeld om ook die ondernemers aan te sporen en te ondersteunen in aanleg van zonnepanelen op hun bedrijfsdaken.
Beoordelen en faciliteren van initiatieven voor zonneweides en windmolens op basis van de Visie Energielandschap (uitvoeringsprogramma).
Ja
Conform het Bestuursakkoord 2022-2026 faciliteren we 50 hectare aan geselecteerde zonneveld initiatieven. Daarnaast is een locatie langs de A59 door Ministerie van Economische Zaken en Klimaat geselecteerd voor het programma Opwek Energie op Rijksvastgoed (OER).
Samen met de regiogemeenten werken aan de Regionale energiestrategie (RES) 2.0 en start met uitvoering RES.
Ja
Aan de uitvoering van onze lokale opgave in de RES werken wij door de realisatie van 16 windmolens in de Duurzame Polder en met de realisatie van maximaal 50 ha zonnevelden buiten de Duurzame Polder. De RES-regio komt in 2023 met een voortgangsrapportage RES NOB.
Samen met het Ministerie van EZK, provincie Noord-Brabant en gemeente Oss opstellen van een ruimtelijk kader (met voorkeursalternatief) waarbinnen het opwekken van duurzame energie met zonne- en windenergie binnen de Duurzame Polder mogelijk is. Het voorkeursalternatief komt door middel van een open participatieproces met stakeholders en omwonenden tot stand. Ten behoeve van het afwegen van de diverse alternatieven zal een milieu-effectrapportage worden opgesteld.
Ja
Conform het Bestuursakkoord 2022-2026 realiseren we 16 windturbines tot 2030 op grondgebied ’s-Hertogenbosch in de Duurzame Polder. Om dat te bereiken, is in 2022, middels een open participatieproces, een ontwerpend onderzoek voor de integrale gebiedsontwikkeling van de polder gestart. In het ontwerpend onderzoek wordt, aan de hand van milieueffectrapportage, samen met de gemeente Oss toegewerkt naar een integraal Voorkeursalternatief voor de inrichting van de Duurzame Polder. De planning is om het Voorkeursalternatief eind 2023 aan de raad voor te leggen.
Proeftuin aardgasvrije wijk 't Zand is een meerjaren-project en zit nu in de (verdiepende) haalbaarheidsfase. Voor de 4 onderzoeksbuurten is onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van een collectief warmtenet. Daarnaast zijn er aanpakken ontwikkeld gericht op energiebesparende maatregelen in de woning.
Opstellen en bestuurlijk laten vaststellen van de Transitievisie Warmte.
Gedeeltelijk
Op 4 oktober 2022 heeft de raad de Bouwstenen voor de TVW 2.0 vastgesteld.
Vervolg van de Transitievisie Warmte middels buurtuitvoeringsplannen.
Ja
In 2022 zijn we aan de slag in alle zeven door de raad in de TVW 1.0 aangewezen onderzoeksbuurten en één startbuurt ('t Zand).
Deze pagina is gebouwd op 08/24/2023 13:34:41 met de export van 08/24/2023 13:13:17