Met het behouden en versterken van de cultuurhistorische kwaliteiten van de stad en haar directe omgeving in de vorm van gebouwde en ondergrondse monumenten, behouden en versterken we de aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners, bezoekers en bedrijven.
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
Voorzien in een gemeentelijke bijdrage in de subsidiabele instandhoudings- en restauratiekosten voor de Sint Jan, in nauwe afstemming met provincie en rijk.
Ja
De bijdrage voor 2022 ad € 155.000 is verstrekt. Voor de noodzakelijke onderhouds-, restauratie- en instandhoudingswerkzaamheden aan de Sint-Jan is in afstemming met alle subsidiegevers voor de periode 2021-2030 een actuele realistische 10-jaars kostenplanning gemaakt. Op basis daarvan is in 2022 besloten om met ingang van 2023 de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage te verhogen naar € 190.000.
Ondersteuning en begeleiding bij de voorbereiding van subsidieaanvragen voor de restauratie- en/of instandhoudingskosten van grote rijksmonumenten in gemeentelijk eigendom (SIM) en bij overige restauratieregelingen van rijk en provincie. Ondersteuning en begeleiding hangt af van het aantal ingediende aanvragen en verzoeken.
Ja
De uitvoering van de 13 eerder ingediende en toegekende subsidieaanvragen voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten in gemeentelijk eigendom liep door in 2022 (conform planning). In 2022 zijn de voorbereidingen getroffen voor de SIM-aanvragen voor 2023 (onder meer onderhoud van het voormalige tankstation aan de Vughterweg en de toren van de Lambertuskerk in Rosmalen).
Inzetten van restauratiesubsidie ten behoeve van de restauratie van minimaal 15 gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden binnen het gemeentelijk grondgebied.
Ja
In 2022 is restauratiesubsidie verleend voor 15 afzonderlijke gemeentelijke monumenten/beeldbepalende panden en 2 collectieve aanvragen van gemeentelijke monumenten, bestaande uit VvE-complexen (waarvan 1 VvE met 18 voordeuren en 1 met 12 voordeuren).
Actualiseren van het gemeentelijk monumentenbestand, waarbij ook de jongere perioden worden betrokken. Dit kan leiden tot nieuwe aanwijzingen. Dit is een continue proces, jaarlijks wordt het aantal beschermde monumenten gerapporteerd.
Ja
In het voorjaar van 2022 zijn 8 monumenten toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst. In het najaar van 2022 is de procedure gestart voor 1 monumentaanwijzing in 't Zand. Ook zijn in 2022 15 terreinen toegevoegd aan de gemeentelijke archeologische monumentenlijst.
Documentatie en onderzoek van archeologische en bouwhistorische elementen die door bouwactiviteiten verloren dreigen te gaan. Omvang documentatie en onderzoek is afhankelijk van daadwerkelijke aantallen bouwactiviteiten.
Ja
In 2022 vonden diverse archeologische en bouwhistorische onderzoeken plaats. Onder andere op het Gasthuisterrein, in het Groot Tuighuis, en bij verbouwingen van panden in de Visstraat, de Hinthamerstraat en de Vughterstraat.
Op basis van de archeologische en bouwhistorische verwachtingskaart aan initiatiefnemers binnen de gemeente adviezen verstrekken om ervoor te zorgen dat zo goed mogelijk wordt omgegaan met de bestaande cultuurhistorische en monumentale waarden. Aantal adviezen hangt af van het aantal plannen.
Ja
In 2022 is het aantal afgegeven adviezen voor bouwhistorie en archeologie nagenoeg gelijk gebleven. In totaal zijn tussen de 250 en 300 adviezen afgegeven voor archeologie en tussen de 375 en 400 adviezen voor bouwhistorie en monumenten. Het betreft adviezen voor plannen en vergunningen van klein tot groot.
Monumentensubsidies inzetten ten behoeve van het behoud van de cultuurhistorische waarden, zowel binnen als buiten de beschermde stads- en dorpsgezichten, waarbij duurzaamheidsaspecten zo goed mogelijk en in een vroeg stadium worden betrokken.
Nee
In 2022 kwam maar een beperkt aantal projecten in aanmerking voor de op dit terrein bestaande subsidiebudgetten. Een aanvraag voor de verduurzaming van het Kruithuis is afgewezen. Voor bijvoorbeeld de Erfgoed Deal waren de projecten in de gemeente nog niet concreet genoeg. Dit zetten we voort in 2023.
Het beheren en toegankelijk maken van archeologische en bouwhistorische vondsten en documentatie, zowel fysiek als digitaal.
Ja
In 2022 is vanwege de verbouwing van het Groot Tuighuis gewerkt aan het inrichten en toegankelijk maken van de collectie in de externe depotruimte in Cromvoirt. Ook zijn gegevens van door derden uitgevoerde onderzoeken ingevoerd, zodat deze in de toekomst digitaal toegankelijk gemaakt kunnen worden.
Deze pagina is gebouwd op 08/24/2023 13:34:41 met de export van 08/24/2023 13:13:17